CO - Maliyet Muhasebesi ve Kontrol (Controlling)

Şirketler finansal tablolar ile hissedarlara çeşitli analiz araçları sunarlarken kendi yöneticilerine karar verme süreçlerinde yardımcı olacak çeşitli raporlar üretmek ister bunun en kolay yolu ise SAP R/3 gibi entegre çalışan bir kurumsal kaynak planlaması paketinin ilgili modülünü kullanmaktır.
CO (Controlling) modülü yönetime karar verme ve iş analizi süreçleri için gerekli olan operasyonel bilgileri toplamak için çeşitli araçlar sunar ayrıca iş süreçlerinin analizi, koordinasyonu ve optimizasyonunu kolaylaştırır. Fiili veriler ile planlanan değerlerin karşılaştırılması da bu modül dahilinde incelenmektedir.
Genel Gider Kontrolü (CO-OM), Ürün Maliyetlendirme (CO-PC), Karlılık Analizi (CO-PA) en önemli CO bileşenleridir.

R/3 CO Bileşeni etkin bir kontrol için gerekli tüm fonkisyonlara sahiptir.

CO-PA (Karlılık Analizi) ve EC-PCA (Kar Merkezi Muhasebesi) gelirlerin ve karın farklı yöntemlerle (ürün grubu, müşteri vb.) analiz edilmesi ve hangi satış kanallarının ya da hangi ürün gruplarının ya da hangi satış kanallarında hangi ürün gruplarının ne kadar karlı olduğunu belirlemek ya da işletme içindeki bir bölümün karlılığını belirlemek için kullanılı.

CO-OM (Genel Gider Kontrolü) işletme faaliyetlerinden kaynaklanan giderler ile yönetim giderlerinin ayrıntılı analizi için kullanılabilir ve genel giderlerimizi nasıl azaltabiliriz bu bileşen aracılığı ile sorusunun cevabı için gerekli bilgiler sağlar.

CO-PC (Ürün Maliyetlendirme) bileşeni ise ürün maliyetlerinin belirlenmesi ve dönem sonunda oluşan fiili maliyetlerin mali muhasebeye aktarılması ve üretilen ürünün üretim maliyetinin belirlenen çeşİtli ayrımlara göre ne kadar olduğunun hesaplanması için kullanılır, ayrıca üç ayrı para biriminde stokların değerlenmesi yapılarak stok maliyetlerinin belirlenen para birimlerinde nasıl değiştiği izlenebilir. Tüm bunların yanında stoğa üretim, sipariş üzerine üretim ya da hizmet üretimi senaryolarının tamamı için özel çözümler geliştirilmiştir.