PM - Bakım ve Onarım (Plant Maintenance)

SAP R/3 bakım-onarım modülü, bir işletmede yapılan tüm bakım onarım işlemlerinin kayıt altına alınmasını, takip edilmesini, planlanmasını ve maliyetlerinin kontrol edilmesini kapsar.
Bakım onarım, şirketin bir parçasıdır ve diğer işletme alanları ile çok sayıda bağlantıya sahiptir. Maliyet muhasebesi, malzeme yönetimi, üretim planlama vb. modüller, bakım-onarım modülünün bağlantı halinde olduğu başlıca modüllerdir.
Bakım-onarım modülü dahilinde organizasyonlar mekansal, teknik veya işlevsel olarak şekillendirilebilir. Nesneler bu organizasyon yapısı içerisinde hiyerarşik olarak sınıflandırılabilir.
Bakım onarım modülü kapsamında;

Kesinti bakım onarımı,
Düzeltme amaçlı bakım onarım,
Önlem amaçlı bakım onarım,
Tamir edilebilir yedeklerin yenilenmesi,
gibi birçok bakım onarım türü gerçekleştirilebilir ve bu şekilde bakım onarıma ihtiyaç duyan nesnelerin;

Fiili durumu belirlenebilir,
Hedef durumu muhafaza edilebilir,
Hedef durumu yeniden oluşturulabilir.
Nesneler üzerindeki ölçüm noktaları ve sayaçların takibi yapılabilir. Aynı zamanda nesneler için standart arıza, neden, görev, işlem vb. kataloglar hazırlanabilir.
Belirli periyotlarda düzenli olarak yapılan bakım-onarım faaliyetleri sistemde tanımlanabilir. İstenen tarih veya ölçüm değeri geldiğinde sistemde otomatik olarak çağrılar oluşturulabilir. Bu sayede hem hataların önüne geçilmiş olur, hem de iş gücünden tasarruf sağlanır.
Son olarak ise SAP’nin esnek raporlama sistemi ile talepler dahilinde nesnelere, kataloglara, bakım onarım türlerine, maliyetlere vb. birçok konuya dair raporlar alınabilir.