SAP / R3 Nedir ?

Gelişen teknoloji ve yeni yönetim teknikleri sonucu oluşan uygulama yazılımları pazarında bir ERP yazılım paketi olan SAP R/3 guclu bir ERP çözümüdür.

SAP Genel olarak ERP sektöründe yer almaktadırlar ve guclu bir ERP çözümüdür.Çoğu kişi tarafından ERP ile eş anlamda kullanılan SAP R/3, bir ERP yazılım paketidir.SAP, 1979 yılında ilk ürünü olan SAP R/2 ‘yi piyasaya sürmüştür.1992 yılında da R/2 nin ardılı olan SAP R/3 ‘ü tipik bir endüstirnin ihtiyacını karşılayan Satış dağıtım,malzeme yönetimi,üretim planlama,finansal muhasebe,kontrol,proje yönetimi,proses kontrol,kalite yönetimi gibi çok fonsyonelli modüllere sahip olarak kullanıma sunmuştur.

SAP R/3 ‘ün dünyada endüstri, ticaret, servis sektörlerinde çok uluslu büyük şirketlerden, çeşitli bilim ve kamu yönetimi kuruluşlarına, büyük holdinglerden orta boy şirketlere kadar 5200 den fazla kullanıcısı vardır. SAP her gün daha da zorlaşanrekabet ortamında, isletmeler icin buyuk avantaj tasimaktadir. SAP'nin ayrica hastaneler,bankalar,ticaret firmalari gibi farklı endustri alanlari içinde özel çözümleri mevcuttur.

SAP R/3'deki "R" gerçek zamanlı ("Realtime") veri işleme özelliğini, 3 ise veritabanı,
uygulama sunucusu ve istemciden oluşan üç seviyeli uygulama mimarisini simgeler.
SAP R/3 , RDBMS(Relational Database Management System-İlişkisel veri tabani yönetim
sistemi) Oracle,Microsoft SQL,Informix sunucularının artilarinida kullanma imkani
vermiştir.

Finans, Lojistik, İnsan kaynakları ve Uygulama araçları olarak 4 ana modül ve bu modüllerin altında 70 den fazla işlevsel alt modülden oluşan SAP R/3 SAP, ERP sistemlerinin yanı sıra MySAP.com çatısı altında CRM(Customer Relationship Management), SCM(Supply Chain Management) VE SRM(Supplier Relationship Management) çözümlerini de sunmaktadır.

SAP R/3 kendi içinde EDI(Electronic Data Interchange) ,Ofis yazilimlarini destekleyen
arayüzü vardir.

R/3 1992 yilinda, R/2'nin ardından geliştirilmiştir ve pazara sunulmuştur. SAP tarafindan geliştirilen diğer ürünler -APO (Advanced Planner and Optimizer)-BW (Business Information Warehouse)-CRM (Customer Relationship Management)-SRM (Supplier Relationship Management) vs.olarak özetlenebilir.